Su Yumuşatma Sistemleri

Su Yumuşatma Sistemleri

Su yumuşatma sistemleri, özellikle sert kuyu sularının yumuşatılmasında kullanılır ve sanayide belli sektörlerde proses suyu arıtımı amacıyla yaygın kullanıma sahiptir.

Yumuşatma işlemi bir iyon değiştirme prosesidir. Yumuşatma işlemi esnasında sudan alınan sertlik (Ca, Mg) iyonlarına karşılık olarak sodyum (Na) iyonları suya katılır. Bu nedenle yumuşatılmış suların içme, tarımsal sulama veya peyzaj sulama amaçlı kullanımı öncesinde mutlaka Sodyum (Na) konsantrasyonu analiz edilmelidir.

ROTATEKSu yumuşatma üniteleri, kalsiyum ve magnezyum (sertlik) iyonlarını, sodyum iyonları ile yer değiştirerek suyun yumuşatılmasını sağlar. Suyumuşatma sistemlerinde, yüksek iyon değiştirme kabiliyetine sahip, sodyum (Na) bazlı kuvvetli asidik katyon değiştirici reçine kullanılmaktadır.  Yumuşatma üniteleri içinde bulunan iyon değiştirici reçineye temas ederek geçen ham suyun içindeki sertlik (Ca2+ ve Mg2+) iyonları, reçineye bağlı bulunan sodyum iyonları ile yer değiştirir. Bu işlem kısaca “iyon değiştirme” olarak tanımlanır. Sertlik iyonları ile doygunluğa ulaşan reçine, rejenerasyon (tazeleme) işlemine tabii tutulur.

Rejenerasyon işlemi  esnasında, tuz (NaCl) çözeltisi kullanılır. Reçine, arıtım işlemi esnasında kendisine bağladığı kalsiyum (Ca2+) ve Magnezyum (Mg2+) iyonlarını bırakırken, sodyum (Na) iyonlarını tekrar kendine bağlar. Tuzlu su ile rejenerasyonunu tamamlayan ünite, durulama işlemini de tamamladıktan sonra, tekrar servis pozisyonuna geçerek rejenerasyon işlemini tamamlar. Sistem otomasyonu, zaman kontrollü veya debi kontrollü olarak sağlanabilir.

  • Sudaki sertlik zamanla kendiliğinden veya su ısıtıldığında hızla çözünürlüğünü kaybeder ve geçtiği yüzeylere yapışmaya başlar.  Su borularının içi hızla dolar, su basıncı ve akışı azalır.

  • Suyun ısıtıldığı yüzeylerde artan kireçlenme, yalıtkanlığa sebep olur ve elektrik tüketimini artırır. Sanayi tesislerinde özellikle ısıtma sisteminde oluşan kireçlenme yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.

  • İmalat sanayinde birçok proseste, sert su kullanımı ürün kalitesini düşürür. Sert suyun değdiği ürünlerin yüzeyinde temizlenmesi çok zor olan lekeler oluşur.

  • Sert su ile evsel kullanımlarda daha fazla sabun ve temizlik ürünü kullanılır. Sert su değdiği her noktada temizlenmesi çok zor olan sabun çökeleklerine neden olur.

  • Sertlik mineralleri yemek ve içeceklerde istenmeyen bir tat verir. Sert su ile yapılan buz buğulu bir görünümde olur.

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Quisque egestas risus sed lacinia maximus. Nam commodo sapien sit amet elit malesuada, at efficitur lacus semper.

Dosya ekleGözat
Mesaj Durumu

Eksik veya bol alan bırakmayınız